Optrekkend vocht: oorzaken en oplossingen

In woningen met een hoge luchtvochtigheid is optrekkend vocht een veelvoorkomend probleem. Optrekkend vocht is vaak de bron van de schimmelplekken op muren, die als een lelijke, onhygiënische zwarte aanslag zichtbaar zijn. Het is niet altijd even gemakkelijk om optrekkend vocht te bestrijden, omdat het vocht vaak al diep in de muren van uw woning zit. Het kan maanden duren voordat het vocht volledig uit de muren getrokken is. Daarna kan begonnen worden met het herstel van de schimmelplekken. Het verlagen van de luchtvochtigheid is namelijk niet voldoende om ook van de schimmelplekken zelf af te komen.

Oorzaken van optrekkend vocht op muren

optrekkend vochtOptrekkend vocht op muren kan op de binnen- en buitenmuur ontstaan. Het optrekkende vocht wat op de binnenmuur begint, is vaak het gevolg van een hoge luchtvochtigheid in huis. Denk bijvoorbeeld aan condens wat niet uit uw ruimtes kan ontsnappen en vervolgens in uw muren trekt. Des te meer vocht er in de muur trekt, des te groter is de kans dat het optrekkend vocht zichtbaar wordt.

Ook kan optrekkend vocht het gevolg zijn van vocht wat aan de buitenzijde in uw muren trekt. Denk bijvoorbeeld aan een muur die niet of erg slecht geïmpregneerd is. De neerslag die tijdens een hevige regenbui tegen uw muren slaat, zal gedeeltelijk in de muur trekken. Datzelfde geldt voor het vocht wat via uw muren naar beneden loopt, als gevolg van een lekkage bij uw regenpijp. Ook nu geldt, dat des te meer vocht er in uw muren trekt, des te groter de kans is dat het optrekkende vocht zichtbaar wordt op uw muren.

Optrekkend vocht verhelpen in huis

Om optrekkend vocht aan te pakken is het allereerst belangrijk om het vocht uit uw woning te laten trekken. Dit doet u door uw woning dagelijks goed te ventileren! Zet ramen en deuren tegen elkaar open, zodat er tocht in uw woning ontstaat. Ook het gebruik van een vochtvreter kan raadzaam zijn. De Lekdetectiecentrale helpt u graag bij het bepalen van de meest geschikte plek voor een vochtvreter.