Gaslek opsporen

Ruikt u gas, maar is het niet duidelijk waar het lek zit? Bel de Lekdetectiecentrale!
Wij traceren het lek en zorgen dat uw veiligheid is gegarandeerd.

  • Vakkundige lekdetectie
  • Geen sloopwerk nodig
  • Heldere prijzen
  • Duidelijk rapport
  • Verzekering vergoedt bijna altijd de kosten
  • Landelijke dekking
  • Dezelfde dag nog beschikbaar

Type lekkages

Met onze geavanceerde apparatuur en slimme methodes sporen wij lekkages op in onder andere:

Maak een afspraak!

Bel 085 7825581

Hulp van de Lekdetectiecentrale bij een gaslek opsporen

Wanneer u een sterke gaslucht in uw woning ruikt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Mocht er namelijk sprake blijken te zijn van een gaslek, dan kan dit vergaande gevolgen voor u hebben. Een gaslek opsporen is niet altijd even eenvoudig, waardoor de hulp van specialisten op het gebied van lekkages gewenst kan zijn. Deze specialisten vindt u bij de Lekdetectiecentrale. Wij hebben een jarenlange ervaring in het opsporen van gaslekken binnen woningen. In de tijd tussen onze komst en het detecteren van de gaslekkage is het belangrijk om voor voldoende ventilatie te zorgen, zodat de gaslucht enigszins weg kan trekken en er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Tip: zet deuren of ramen tegenover elkaar open, wat een goede ventilatie van de ruimte bevordert!

Hoe ruikt een gaslek?

Aardgas is eigenlijk reukloos. In Nederland ruik je bij een gaslek echter een zwavelachtige geur. Wat je eigenlijk ruikt is tetrahydrothiofeen, dit ruikt enigszins naar zwavel. Hierdoor kunnen mensen het gas gemakkelijk ruiken. Dit is belangrijk voor de veiligheid.

Hulpmiddelen bij een gaslek opsporen

gaslek opsporenEen gaslek opsporen kan tegenwoordig snel en vakkundig door gebruik te maken van verschillende geavanceerde hulpmiddelen. Waar het voorheen vaak noodzakelijk was om hak- en breekwerk uit te voeren om de bron van een gaslekkage op te kunnen sporen, is dat tegenwoordig niet meer nodig. Nadat wij een gaslek voor u hebben opgespoord krijgt u van ons een uitgebreid rapport met onze bevindingen. Dit rapport kan een loodgieter gebruiken om de gaslekkage in uw woning doelgericht aan te pakken.

Risico’s van een gaslek in huis

Het is erg belangrijk om een gaslek zo snel mogelijk op te sporen. Een gaslek opsporen voorkomt namelijk dat u te maken krijgt met gevaarlijke gevolgen zoals explosies of een slaperig gevoel. In veel gevallen zult u het gas tijdig opmerken, waardoor u uw woning kunt ventileren. De gaslucht zal zodoende snel wegtrekken, waarmee de kans op gevaarlijke situaties aanzienlijk kleiner wordt. Het is ook mogelijk dat er een koolmonoxidelekkage ontstaat in uw woning. Koolmonoxide is een van de stoffen die gebruikt wordt voor het verwarmen van water in de cv-ketel. U ruikt deze stof veel minder goed bij een gaslek, vandaar dat ook het gebruik van een koolmonoxidemelder raadzaam kan zijn. Het is in ieder geval aan te raden om zo snel mogelijk een expert in te schakelen.

Voorkom waterschade, wacht niet te lang met lekdetectie. Uw verzekeraar vergoedt de kosten!

Hoe gevaarlijk is een gaslekkage

Een gaslekkage brengt verschillende risico’s met zich mee. De combinatie van open vuur met een gaslekkage kan bijvoorbeeld voor een explosie in huis zorgen. Daarbij kan er een verstikkingsgevaar ontstaan als gevolg van de gaslekkage. Het koolmonoxide zal u een slaperig gevoel geven, wat uiteindelijk tot een verstikking kan leiden. Dit toont aan hoe belangrijk het is om gebruik te maken van een koolmonoxidemelder. Met een koolmonoxidemelder in huis wordt u tijdig gewaarschuwd voor het dreigende gevaar. Laat een gaslekkage daarbij zo snel mogelijk opsporen en verhelpen. Zo kunt u de kans op vervelende ongelukken minimaliseren.

Zorg voor voldoende ventilatie in huis

Zelf kunt u de ramen in huis openen bij een gaslekkage. De concentratie koolmonoxide in de lucht zal hierdoor afnemen, waardoor de gevaren van de gaslekkage minder groot zijn. Zorg er bovenal voor dat u niet in slaap valt als gevolg van de gaslekkage in huis.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een gaslekkage op de gezondheid

Een van de gevaren die een gaslekkage met zich meebrengt, is een verstikking. Als gevolg van de gaslekkage zult u een slaperig gevoel ervaren, waardoor u uiteindelijk in slaap zal vallen. Tijdens uw slaap kunt u zich verstikken in uw eigen tong. Ook kan een gaslekkage, in combinatie met open vuur, voor een explosie zorgen. Dit resulteert mogelijk in ernstige brandwonden op uw lichaam. Door gebruik te maken van een koolmonoxidemelder en door de gaslekkage tijdig te laten verhelpen, is de kans op dergelijke gevaren voor uw gezondheid minimaal.

Hoe kan ik zelf een gaslek opsporen?

Het is erg lastig om zelf een gaslek in huis op te sporen. Net als bij een waterlekkage zou u ook in het geval van de gaslekkage een spoor kunnen volgen. Vaak heeft het gas een sterke geur rond de bron van de lekkage. Wanneer u een indicatie van de bron van de gaslekkage heeft, kunt u de leidingen voorzien van zeepsop. Daar waar luchtbellen in het zeepsop ontstaan, bevindt de bron van de gaslekkage zich. U kunt een loodgieter inschakelen om de lekkage te verhelpen. Maak gebruik van een koolmonoxidemelder in huis, om tijdig gewaarschuwd te worden bij een lekkage rond gasleidingen.

Kan een hoge energierekening het gevolg zijn van een gaslekkage

Nee, een hoge energierekening wordt vaak niet veroorzaakt door een gaslekkage in huis. Bij een gaslekkage ontsnapt vaak maar een hele kleine hoeveelheid gas. Daarbij is het belangrijk dat een gaslekkage zo snel mogelijk hersteld wordt. Niet om een hoog gasverbruik tegen te gaan, maar omdat een gaslekkage gevaarlijk kan zijn. Een verhoogde energierekening kan wel verklaard worden door een warmtelek in huis. Bij een warmtelek stroomt een deel van de warmte uw woning uit via tochtgaten of andere kieren. Dit maakt dat u op jaarbasis aanzienlijk meer stroom verbruikt dan noodzakelijk is.

Wat te doen bij een gaslek

Een gaslek in huis kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo kan er een explosiegevaar in huis ontstaan, wanneer u open vuur gebruikt. Daarbij kunt u zichzelf verstikken, door het slaperige gevoel wat koolmonoxide u geeft. Tijdens uw slaap kunt u vervolgens in uw tong stikken. Iets wat u op verschillende manieren kunt voorkomen! Wanneer u het vermoeden heeft last te hebben van een gaslekkage, dient u de ramen en deuren in huis open te zetten. Het ontsnapte gas zal zo al snel vervliegen. Dit voorkomt een slaperig gevoel of een explosiegevaar in huis.

Hulp bij het achterhalen van de lekkagebron

De bron van de gaslekkage in huis kunt u door onze specialisten op laten sporen. Het is erg lastig om een gaslekkage zelf te verhelpen. Mocht u een idee hebben van de leidingen waar de bron van de lekkage zich bevindt, dan kunt u deze met zeepsop insmeren. Op de plek waar kleine bubbeltjes ontstaan, bevindt zich vaak een lekkage.

Wordt een gaslekkage vergoed door de verzekering?

Nee, de kosten voor het herstel van een gaslekkage in huis worden niet vergoed door uw verzekeraar. Een woonverzekering vergoed nooit schade die mogelijk voorkomen had kunnen worden. U kunt echter wel kijken of er iemand anders aansprakelijk is voor de schade aan uw leidingen. Denk bijvoorbeeld aan de netbeheerder, een loodgieter die de leidingen gelegd heeft, enzovoorts. Wanneer een van deze partijen aansprakelijk blijkt te zijn, zou u alsnog recht hebben op een vergoeding. In de praktijk blijkt het lastig om aan te tonen dat iemand anders verantwoordelijk is. Dit moet duidelijk bewezen kunnen worden.

Hoe gaat een lekdetectie in zijn werk?

Onze specialisten beschikken over verschillende hulpmiddelen om de bron van een gaslekkage te achterhalen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een speciaal soort traceergas. Op de plek waar dit type gas uw leidingen verlaat, zal de bron van de lekkage zich bevinden. Zelf kunt u een lekdetectie uitvoeren, door uw leidingen met zeepsop in te smeren. Als gevolg van de lekkage zullen er luchtbelletjes in het sop ontstaan. Hier bevindt de bron van de gaslekkage zich. Bij ons ontvangt u na een lekdetectie een uitgebreid rapport. Hierin staat heel duidelijk beschreven waar de bron zich bevindt. Een loodgieter kan vervolgens voor het herstel van de gaslekkage zorgen.

Hoe weet ik of ik last heb van een gaslekkage?

Wanneer u met een gaslekkage in huis te maken heeft, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verhelpen. Een gaslekkage kan een explosie- en verstikkingsgevaar veroorzaken. Vaak ruikt u een gaslekkage, door de verhoogde concentratie gas in uw kamers. Nog beter is het gebruik van een koolmonoxidemelder. De koolmonoxidemelder geeft u een signaal, op het moment dat de concentratie koolmonoxide te hoog wordt. U kunt een koolmonoxidemelder in de buurt van gas verbruikende apparaten hangen. Denk aan uw cv-ketel, een gasfornuis, enzovoorts.

Zelf een gaslekkage opsporen in huis

Een gaslekkage opsporen is vaak niet eenvoudig. U kunt zelf een poging doen door uw leidingen in te smeren met zeepsop. Op de plek waar luchtbelletjes ontstaan, bevindt zich zeer waarschijnlijk de lekkagebron. Verstandiger is het echter om hulp van onze specialisten in te schakelen. Achteraf ontvangt u een uitgebreid rapport, waarmee een loodgieter de lekkage kan herstellen.

Dankzij onze geavanceerde technieken kunnen wij lekkages opsporen zonder hak- en breekwerk. Bel ons, we zijn u graag van dienst!

1. Lekkage

U heeft last van een lekkage, het is echter niet duidelijk waar deze zicht precies bevindt. De lekkage kan waterschade veroorzaken, en het lijkt niet mogelijk om zonder breekwerk de lekkage te verhelpen.

2. Lekdetectie

Dankzij onze geavanceerde apparatuur kunnen we de lekkage opsporen zonder hak- en breekwerk. De locatie van het lek wordt exact in kaart gebracht. Ook warmtelekken kunnen wij detecteren.

3. Rapport

U ontvangt een helder rapport waarin de locatie van het lek duidelijk is aangegeven zodat de loodgieter precies weet waar hij aan de slag moet. Ook de verzekering stelt dit rapport op prijs!