Wanneer u last denkt te hebben van een lekkage binnen uw woning, is het erg belangrijk om zo snel mogelijk voor een oplossing te zorgen. Een lekkage kan namelijk voor een vervelende waterschade aan uw woning zorgen. De meest voorkomende vorm van waterschade is schimmelvorming op uw muren. Deze schimmelvorming kan echter ook op plafonds of vloeren ontstaan, evenals zwamvorming en het ontstaan van houtrot in houten constructies. Buiten het feit dat dergelijke vormen van waterschade erg vervelend zijn, kost het vaak veel tijd voordat de waterschade volledig hersteld is. Reden genoeg om zo snel mogelijk actie te ondernemen bij waterschade door lekkages.
Bron van lekkage opsporen om waterschade tegen te gaan
In het geval van waterschade door een lekkage is de eerste stap die u kunt zetten het achterhalen van de bron van de lekkage. Vaak is de bron van lekkages nauwelijks met het blote oog te herkennen, waardoor de hulp van vakmensen wenselijk kan zijn. In het verleden werd in zo’n situatie vaak een loodgieter ingeschakeld, die met het nodige hak- en breekwerk naar de bron van een lekkage zocht. Als gevolg van het hak- en breekwerk bleven woningbezitters vaak nog enige tijd in het puin zitten. Tegenwoordig is dat niet langer noodzakelijk.
Door bijvoorbeeld een lekdetectie door de Lekdetectiecentrale uit te laten voeren, kan de bron van lekkages zonder hak- en breekwerk worden opgespoord. Deze specialisten beschikken over verschillende hulpmiddelen, zoals apparatuur voor een lekdetectie met ultrasone trillingen of een thermografische camera. Op basis van het rapport wat u na zo’n lekdetectie ontvangt, kan een loodgieter voor een efficiënte en doelgerichte oplossing zorgen.
Waterschade herstellen in huis
Heeft u de bron van de lekkage in uw woning laten verhelpen? De tweede stap is in dat geval het verlagen van de luchtvochtigheid in huis. Voordat begonnen kan worden aan het herstel van de ontstane vochtschade zal het vocht namelijk eerst uit uw woning getrokken moeten zijn. Wanneer u de luchtvochtigheid niet verlaagt, kan dit leiden tot nieuwe waterschade aan muren, vloeren en plafond. Het vocht zal namelijk al snel weer in deze elementen van uw woning trekken nadat eerdere waterschade hersteld is.
U kunt een zogenaamde hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid binnen uw woning te meten. Zo weet u precies wanneer de luchtvochtigheid weer op het juiste niveau zit om te beginnen aan het herstel van de waterschade. De luchtvochtigheid in huis kan verlaagd worden door de woning zeer regelmatig te ventileren. Zet ramen en deuren bijvoorbeeld tegen elkaar open. De tocht die hierbij ontstaat zal het vocht uit uw woning meenemen. Ook het gebruik van een zogenaamde vochtvreter kan raadzaam zijn. De vochtvreter dient eens in de zoveel tijd geleegd te worden, maar kan voor een langere tijd gebruikt worden.
Vergoeding voor de waterschade
In sommige gevallen heeft u recht op een vergoeding voor de ontstane waterschade aan uw woning. Neem contact op met uw verzekeraar, om te kijken of dit ook voor u geldt.