Vochtige muren: voorkomen en verhelpen

Mocht u te maken hebben met vochtige muren, dan kunnen er na verloop van tijd schimmelplekken zichtbaar worden. Schimmelplekken zijn te herkennen aan een donkere, vaak zwarte aanslag op uw muren en plafonds. Niet alleen zien schimmelplekken er lelijk en onfris uit, ook kost het vaak maanden voordat de schimmelplekken verholpen zijn. Eerst zult u het vocht uit uw muren moeten laten trekken, om vervolgens te beginnen aan het herstel van de muren. Het heeft geen zin om muren opnieuw te stuken of schilderen, voordat het vocht volledig uit de muren getrokken is.

Tip: laat vooraf een lekdetectie uitvoeren door de Lekdetectiecentrale! Zo kunt u heel doelgericht voor een oplossing tegen de vochtige muren in uw woning zorgen.

Hoe ontstaan vochtige muren?

vochtige murenVochtige muren zijn doorgaans het gevolg van vocht wat aan de binnen- of buitenzijde van uw woning in de muren trekt. Vocht kan in uw muren trekken als de buitenmuur niet of heel slecht geïmpregneerd is, als de condens uw woning niet kan verlaten, enzovoorts. Ook kunnen er lekkages ontstaan rond de leidingen tussen de binnen- en buitenmuur. Denk bijvoorbeeld aan leidingen die geraakt zijn tijdens het boren in muren. Het vocht wat uit deze leidingen lekt zal in de muren trekken en voor schimmelplekken zorgen.

Voorkom en verhelp vochtige muren

U kunt vochtige muren voorkomen door de buitenzijde te impregneren. Door muren te impregneren zal het vocht veel moeizamer of helemaal niet meer in uw buitenmuur kunnen trekken. Ook het regelmatig door laten tochten van uw woning helpt bij het voorkomen van vochtige muren. Het doortochten van uw woning zorgt er namelijk voor dat het vocht uit uw woning genomen wordt. Dit geldt in het bijzonder voor ruimtes waar veel condens kan ontstaan, zoals de keuken en badkamer.

Tip: maak gebruik van een hygrometer om de luchtvochtigheid in uw woning in de gaten te houden. Bij een toenemende luchtvochtigheid is de kans op vochtige muren groter.