Vocht in huis: voorkomen, oorzaken en oplossingen

Vocht in huis zorgt voor veel ergernissen. Als gevolg van vochtproblemen kan er namelijk waterschade aan uw woning of meubels ontstaan. Denk aan rottende plekken in hout, schimmelplekken, loslatend stucwerk en schade aan behang. U kunt zelfs last krijgen van ongedierte! Reden genoeg om vocht in huis zo goed mogelijk tegen te gaan! In dit artikel geven we u tips voor het voorkomen van problemen met vocht in huis, beschrijven we de oorzaken hiervan en leggen we u uit hoe u ervan afkomt.

Verschillende oorzaken van vocht in huis

Een lekkage kan op tal van manieren ontstaan. Veel van de oorzaken van lekkages zijn echter te herleiden tot de aanleg van loodgieterselementen of het onderhoud ervan. Als leidingen bijvoorbeeld niet goed op elkaar aansluiten kan er speling tussen de leidingstukken ontstaan. Het water in de leidingen zal via deze speling langzaam uit de leidingen sijpelen en in uw woning trekken. Dit vormt vaak de oorzaak van vochtproblemen in huis. Ook kan er speling ontstaan tussen uw sanitaire voorzieningen en de waterleidingen of afvoer. Dit toont aan hoe belangrijk het is om leidingen op de juiste wijze aan te (laten) leggen bij een nieuw-, aan- of verbouw van uw woning.

Ook kunnen de leidingen versleten of beschadigd raken. Beschadigingen kunnen eveneens bij het aanleggen van de leidingen of afvoer ontstaan. Denk aan kleine beschadigingen die het gevolg zijn van scherpe voorwerpen op de ondergrond, waarop de leidingen gelegd worden. Als gevolg van spijkers of kleine puistjes op een stenen ondergrond kunnen er gaatjes en scheurtjes in de leidingen en afvoer ontstaan. Een lekkage is hier vaak het gevolg van en zal zorgen voor vochtproblemen.

Vocht in huis kan ook ontstaan door problemen met de isolatie en ventilatie. Als te veel vocht blijft hangen, bijvoorbeeld in de badkamer, dan kan dit schade veroorzaken. U kunt een teveel aan vocht onder meer herkennen aan schimmelplekken op muren en plafonds. Zorg voor voldoende ventilatie, zeker na het douchen en overweeg het gebruik van vochtvreters. Isolatie is ook belangrijk. In een warme woning vindt minder condensatie plaats.

Daarnaast kan vocht uw woning binnenkomen via uw fundering. Wanneer deze niet goed waterdicht is gemaakt kan vocht via de muren naar boven trekken. Dit heet opstijgend vocht. Opstijgend vocht kunt u herkennen aan vochtige muren, vooral in de kelder of op de begane grond. Ook kan (regen)water uw woning in trekken als uw buitenmuren niet goed vochtwerend zijn.

Heeft u vochtoverlast terwijl u in een nieuwbouwwoning woont? Dan kunt u te maken hebben met bouwvocht. Het kan even duren voordat al het vocht dat uw woning binnen is gekomen tijdens de bouw is verdampt. Zorg voor voldoende ventilatie. Is er schade door bouwvocht? Neem dan contact op met de makelaar of bouwer. Vaak nemen zij de reparatie op zich.

Vocht in huis als gevolg van slecht onderhoud

Vocht in huis verhelpenWanneer de leidingen op de juiste wijze zijn aangelegd, is het belangrijk dat u de leidingen en afvoer blijft onderhouden. Laat het leidingwerk en de afvoer eens per zoveel jaar nakijken, om eventuele slijtage vroegtijdig te detecteren. U kunt in zo’n geval tijdig voor een oplossing zorgen, om ernstige lekkages te voorkomen. Controleer ook de kit randen! Vocht kan hier langs sijpelen, en uw verzekeraar vergoedt maar zelden de schade die is ontstaan door nalatigheid in het onderhoud van sanitair.

Het voorkomen van vocht in huis

Het onderhouden van de leidingen en afvoer in huis is niet de enige manier waarop u vervelende vochtproblemen kunt voorkomen. Denk bijvoorbeeld ook aan het afsluiten van de buitenkranen in de herfst- en wintermaanden. Zeker in de winter is de kans op grondvorst erg groot. Het stilstaande water in de buitenkraan zal als gevolg van de vorst bevriezen en steeds verder uitzetten. Op het moment dat de leidingen de druk van het uitgezette water niet meer kunnen dragen, zullen de leidingen barsten. Het gevolg hiervan is een lekkage als het water in de leidingen smelt. Sluit de buitenkranen niet alleen af, maar laat de leidingen ook leeglopen.

Een alternatieve manier om vocht in huis te voorkomen, is door de leidingen en afvoer door een specialist aan te laten leggen. Schakel altijd een ervaren en gespecialiseerde loodgieter in voor deze klussen. Hoewel er op internet veel informatie te vinden is over het aanleggen van leidingen, blijft dit een ontzettend lastige klus. Zeker als u hier zelf geen of weinig ervaring mee heeft.

Een lekkage in huis opsporen

Wanneer u last denkt te hebben van een lekkage in huis, is het raadzaam om een lekdetectie uit te laten voeren. Tijdens de lekdetectie controleren we uw woning op beginnende lekkages. Lekkages kunnen zich op tal van verschillende plekken bevinden, waardoor het soms lastig is om lekkages zelf snel te herkennen. Denk aan de badkamer, de ruimte onder uw dakbedekking, tussen muren, enzovoorts. Ziet u vochtige plekken in huis die langdurig aanwezig blijven of geen duidelijk oorzaak lijken te hebben? Het is dan zeer aan te raden om een lekdetectiebedrijf alles na te laten kijken. Lekdetectie valt onder schade beperkende maatregelen en wordt zodoende meestal door de verzekering vergoed.

De Lekdetectiecentrale beschikt over verschillende hulpmiddelen, die het relatief eenvoudig maken om de bron van een lekkage op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan een thermografische camera, waarmee warmteverschillen gemeten kunnen worden. Het water wat bijvoorbeeld uit de afvoer van uw douche sijpelt, kan op deze manier in kaart worden gebracht. Het vocht buiten de afvoer zal namelijk een lagere temperatuur hebben, dan het water wat door de afvoer stroomt. Een alternatief voor het gebruik van een thermografische camera is ultrasone lekdetectie. Hierbij wordt de bron van een lekkage achterhaald op basis van de weerkaatsing van ultrasone trillingen.

Voordelen van een lekdetectiebedrijf

Het voornaamste voordeel van het inschakelen van de Lekdetectiecentrale is het feit dat hak- en breekwerk overbodig wordt. Voorheen was het vaak noodzakelijk om vloeren en muren open te halen, om de bron van een lekkage te kunnen vinden. Tegenwoordig is dat niet meer het geval! Daarbij ontvangt u na afloop van een lekdetectie een uitgebreide rapportage, waarin de bron van de lekkage en de locatie hiervan beschreven worden.

Call Now Button