Gevolgschade lekkage beperken

Bij een lekkage in uw woning is het erg belangrijk om zo snel mogelijk voor een oplossing te zorgen, die gevolgschade van een lekkage beperkt. Er zijn verschillende vormen van gevolgschade die door de lekkage in huis veroorzaakt kunnen worden. U kunt bijvoorbeeld denken aan houtrot in houten constructies bij een lekkage onder uw dakbedekking, of schimmelplekken op uw muren als gevolg van een lekkage rond uw leidingen. Naast deze twee veel voorkomende vormen van gevolgschade van lekkages, zijn er nog tal van andere vormen van waterschade te bedenken.

Niet alleen kan dergelijke schade schadelijk zijn voor de staat van uw woning, ook kost het vaak enkele maanden voordat de schade volledig hersteld is. Om de schade te kunnen herstellen moet namelijk niet alleen de bron van de lekkage verholpen worden. Ook zal het vocht uit uw woning moet trekken, voordat begonnen kan worden aan het herstel van de waterschade zelf.

Gevolgschade tegengaan door bron lekkage te vinden

Om een ernstige gevolgschade van lekkages te beperken, is de eerste stap die u kunt zetten het achterhalen van de bron van een lekkage. Doordat lekkages vaak door zeer kleine beschadigingen aan uw dakbedekking, leidingen of de afvoer veroorzaakt worden, is de bron vaak nauwelijks zelf te achterhalen. Denk hierbij ook aan de lekkages tussen bij leidingen tussen uw muren zijn ontstaan. Bij dergelijke lekkages is het verstandig om de hulp van bijvoorbeeld de Lekdetectiecentrale in te schakelen. De Lekdetectiecentrale beschikt over verschillende hulpmiddelen, die het achterhalen van de bron van een lekkage vereenvoudigen. Denk aan een thermografische camera voor lekkages bij warmwaterleidingen, of een lekdetectie met ultrasone trillingen bij koudwaterleidingen.

gevolgschade lekkage

Voor het oplossen van de bron van een lekkage kunt u vervolgens een loodgieter inschakelen. U ontvangt na het laten uitvoeren van een lekdetectie een uitgebreide rapportage, waarin de locatie van de bron van een lekkage uitgebreid beschreven wordt.

Goede ventilatie in huis gaat gevolgschade tegen

Terwijl u op zoek gaat naar de bron van een lekkage en deze laat verhelpen, kunt u beginnen aan het herstel van de waterschade. Hierbij is het allereerst belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te verlagen. Door het vocht wat als gevolg van de lekkage in uw woning getrokken is, zal de luchtvochtigheid zeer waarschijnlijk hoger zijn dan gebruikelijk is. Door een hygrometer aan te schaffen kunt u de luchtvochtigheid in huis heel nauwkeurig meten. Een hygrometer zit vaak standaard in de particuliere weerstations ingebouwd.

Om de luchtvochtigheid in huis te verlagen is het belangrijk dat u voor een goede ventilatie in huis zorgt. Zo kunt u de ramen en deuren van uw woning tegen elkaar openzetten, wat een bepaalde van tocht in huis ontwikkelt. Deze tocht neemt het vocht mee naar buiten, waardoor de luchtvochtigheid daalt. Een alternatief voor het goed ventileren van uw woning, is het gebruik van een vochtvreter. Deze kunt u in de ruimte met een te hoge luchtvochtigheid plaatsen, waarna het materiaal in de vochtvreter vocht uit de lucht zal aantrekken. U kunt de vochtvreter eens per zoveel tijd legen, om deze daarna opnieuw te gebruiken.

Call Now Button